Recent Posts

Κατερινα Φαρμάκη : να κλείσουν οι παράνομες χωματερές.




Η χώρα μας έχει πληρώσει ακριβά τις καθυστερήσεις, τις παλινωδίες και την αναποφασιστικότητα προηγούμενων ετών, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σήμερα, βρισκόμαστε ήδη ένα βήμα πριν από το δεύτερο ευρωδικαστήριο (έχει προηγηθεί ευρωκαταδίκη στις 6 Οκτωβρίου του 2005) καθώς έχει ήδη σταλεί προειδοποιητική επιστολή στην χώρα μας για το ζήτημα των παράνομων χωματερών και απειλούμαστε με «τσουχτερά» πρόστιμα.

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει και αυτό το μείζον -ιδίως για την περιφέρεια- πρόβλημα. Ετοιμάζεται λοιπόν, κοινή δράση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών προκειμένου να απευθυνθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη προς τους δήμους, για να εντάξουν προς χρηματοδότηση έργα (και όχι μελέτες!) αποκατάστασης περίπου 100 χωματερών σε πρώτη φάση.

Το σημαντικό για την Πελοπόννησο –με τις ακόμα 79 ενεργές παράνομες χωματερές- είναι ότι θα γίνουν επιπλέον ειδικές παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα. Προς τον σκοπό αυτό μελετάται η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού και η κύρωση του με κατεπείγουσες διαδικασίες τον Σεπτέμβριο ώστε να μην χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

Ειδικότερα, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με 300.000 τόνους ημερήσια παραγωγή σκουπιδιών, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ.Χατζημιχάλης έχει ήδη επισκεφτεί τις Βρυξέλλες για το θέμα αυτό και συνεργάζεται στενά με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το νέο σχεδιασμό, με έμφαση στην ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και ο οποίος θα ισχύσει άμεσα και μέχρι την εφαρμογή των οριστικών μέτρων. Και βέβαια διατίθενται 4 εκατ. ευρώ για το κλείσιμο και των 79 χωματερών, ποσό όμως, που δεν επαρκεί, αλλά είναι μια καλή αρχή και μια μεγάλη ευκαιρία για την Κορινθία.

Σήμερα στο Νομό μας είμαστε αναγκασμένοι να τρέξουμε, με ένα ΧΥΤΑ να λειτουργεί στο Κιάτο στα όρια του και με τον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου ημιτελή, καθώς λόγω πολύπλευρων λαθών (στην μελέτη- κατασκευή – επίβλεψη του έργου) χρειάζονται τουλάχιστον 600.000 ευρώ για να παραδοθεί. Όσον αφορά δε, στην Ανατολική Κορινθία, επί πεντέμισι χρόνια η χωροθέτηση ΧΥΤΑ δεν προχώρησε ούτε ένα βήμα. Αντίθετα, έγινε κατά κόρον πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος των σκουπιδιών, αντί να υπάρξει ευρύτερος σχεδιασμός ο, αντί οι δήμοι να αναλάβουν τις πολιτικές και κοινωνικές ευθύνες τους απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον και αντί να συμβάλλουν στο να πληροφορηθούν έγκυρα οι τοπικές κοινωνίες το μέγεθος του προβλήματος, τις προτεινόμενες λύσεις και τα κοινωνικά αντίβαρα για την ευρύτερη περιοχή.

Η επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων σίγουρα δεν είναι μόνο αρμοδιότητα ενός. Από την πλευρά μου και λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος μου ως εισηγήτρια του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον, το έχω συζητήσει και με τον Γ.Γρ.Περιφέρειας και με την αρμόδια υπουργό και δεν θα σταματήσω να ενδιαφέρομαι με κάθε τρόπο μέχρι την τελική επίλυση του, που ελπίζω να μην αργήσει.