Recent Posts

Πως να κόψετε το τσιμπολόγημα

Προσπαθείτε εδώ και ... πολύ καιρό να απαλλαγείτε από εκείνα τα 2-3 (άντε να είναι 5 ) παραπανίσια κιλά αλλά μάταια. Το παράπονό σας είναι ότι δεν τρώτε πολύ. Αν θέλετε όμως να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας έχετε μια κακή συνήθεια, που δεν είναι άλλη από το τσιμπολόγημα.

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ θέλετε να είστε προσεκτικοί στις διατροφικές επιλογές σας, δεν μπορείτε να συγκρατηθείτε όταν σας πιάνει μια ξαφνική λιγούρα ή όταν απλά νιώθετε την ανάγκη να βάλετε κάτι στο στόμα σας λίγο μετά το μεσημεριανό ή πριν το βραδινό γεύμα.
Δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε. Για όλα τα προβλήματα υπάρχει λύση, αρκεί να υπάρχει θέληση και πάνω από όλα έξυπνες ιδέες.
Ας δούμε τι συμβουλεύει η διαιτολόγος - διατροφολόγος, Μαρία Νικολοπούλου, για να ελέγξετε την όρεξή σας και να αποφύγετε το τσιμπολόγημα.
1-Καταναλώστε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σας βοηθούν να αισθάνεστε πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και αποτρέπουν το αίσθημα της πείνας μεταξύ των γευμάτων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μη αμυλούχα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα φιστίκια και τα γαλακτοκομικά.
2-Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό
Τα πρόχειρα γεύματα πέρα από το γεγονός ότι είναι πλούσια σε θερμίδες δε σας βοηθούν να αποκτήσετε αίσθημα κορεσμού, έτσι μπορεί να το παρακάνετε. Αποφύγετε λοιπόν να γεμίζετε τα ντουλάπια ή το ψυγείο σας με τσιπς και γλυκά.
3-Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά σνακ με υγιεινά
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά σνακ με γιαούρτι, φρούτα, λαχανικά και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Έτσι η διατροφή σας θα είναι υγιεινή και δε θα βασανίζεστε από ενοχές κάθε φορά που θα αρχίζετε το τσιμπολόγημα.
4-Φάτε 5 γεύματα την ημέρα
Τα συχνά γεύματα είναι το καλύτερο αντίδοτο στο τσιμπολόγημα. Καταναλώνοντας 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 σνακ (δεκατιανό, απογευματινό) ανά τακτά χρονικά διαστήματα (περίπου κάθε 3 ώρες), έχετε λιγότερες πιθανότητες να πεινάτε στο ενδιάμεσο και να αρχίσετε να τσιμπολογάτε.
5-Πίνετε άφθονο νερό
Φροντίστε να πίνετε 1,5-2 λίτρα την ημέρα. Το νερό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση πληρότητας και να ξεγελάσει τη πείνα σας. Καλό είναι όταν διψάτε να προτιμάτε ένα ποτήρι νερό από κάποιο άλλο ρόφημα για να μην επιβαρύνετε το διαιτολόγιό σας με επιπλέον θερμίδες.
6-Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη
Κάθε φορά που αισθάνεστε πεινασμένος μασήστε μια τσίχλα-κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι μπορείτε να το παρακάνετε και να μασάτε όλη την ώρα τσίχλα.
7-Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής
Είναι μια μέθοδος που μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πόσο τρώτε κάθε μέρα και να εντοπίσετε τις ώρες της ημέρας που έχετε την τάση να το ρίχνετε στο τσιμπολόγημα. Αυτή η ανάλυση θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα πλάνο, ώστε να ρυθμίσετε ή να σταματήσετε το τσιμπολόγημα αυτές τις ώρες.
8-Ασχοληθείτε με κάτι για να ξεχάσετε την πείνα σας
Κρατώντας τον εαυτό σας απασχολημένο θα μπορούσατε να ξεχάσετε την πείνα σας. Αντί λοιπόν να πέσετε με τα μούτρα στο τσιμπολόγημα από την ανία, μπορείτε να κάνετε δουλειές στο σπίτι, να ασκηθείτε, να πάτε μία βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.
9-Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα
Αν ακολουθήσετε αυτή την μέθοδο θα αποφύγετε τα διάφορα σνακς. Με το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα δεν μπαίνετε στον πειρασμό να τσιμπολογήσετε για 3 βασικούς λόγους:
- τα περισσότερα τρόφιμα δεν έχουν ευχάριστη γεύση μετά το βούρτσισμα,
- θα σκέφτεστε ότι αν καταναλώσετε κάτι θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία,
- δεν θα θέλετε να χαλάσετε την αίσθηση φρεσκάδας που έχετε.
10-Μην τρώτε ενώ βλέπετε τηλεόραση
Πολλές φορές για την τάση που έχουμε να τσιμπολογάμε φταίει η τηλεόραση και οι διαφημίσεις. Μην μασουλάτε λοιπόν ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση γιατί δεν ελέγχετε τι τρώτε και αλλάξτε κανάλι ή χαμηλώστε τον ήχο κατά τη διάρκεια των διαφημίσεων γιατί οι διατροφικοί ‘’πειρασμοί’’ είναι πολλοί και βλέποντας ένα γλυκό ή ένα σνακ σε μια διαφήμιση είναι πολύ πιθανό είναι να μην μπορέσετε να αντισταθείτε και να τρέξετε στην κουζίνα για να φάτε κάτι αντίστοιχο.

Πηγη : cosmo.gr