Recent Posts

Στηρίζονται στην παραοικονομία

Δεν μπορεί να δοθεί άλλη λογική εξήγηση.Είναι γνωστό ότι η παράλληλη «μαύρη» οικονομία στην Ελλάδα, ανέρχεται σε 40% περίπου (έτσι τουλάχιστον λέγεται ανεπίσημα) του επίσημου Εθνικού προϊόντος. Είναι όλα αυτά τα μαύρα εισοδήματα που εισπράττονται και που δεν δηλώνονται στην εφορία (παράνομες δραστηριότητες, μίζες, φακελάκια, αδήλωτη εργασία, εισοδήματα χωρίς αποδείξεις, κ.λ.π.). Όλα αυτά είτε έχουν κεφαλαιοποιηθεί σε ακίνητα κ.λ.π., είτε βρίσκονται υπό την μορφή καταθέσεων στις τράπεζες. Οι τράπεζες, όπως και η κυβέρνηση, γνωρίζουν τις καταθέσεις μας και….γνωρίζουν ότι η ροή των καταθέσεων δεν συμβαδίζει με τη λογική του επίσημου εθνικού προϊόντος
Λοιπόν, μια κυβέρνηση θα έμπαινε στον πειρασμό να βγάλει στην επιφάνεια όλη αυτή τη μαύρη οικονομία, προς όφελος της κατανάλωσης και των εσόδων του Δημοσίου. Δεν θα την ένοιαζε η σκληρότητα των μέτρων που θα έπαιρνε και θα έδειχνε αναλγησία γιατί θα ποντάριζε στην αντοχή του λαού μέσω της «μαύρης» οικονομίας.
Διαφορετικά δεν εξηγείται και δεν έχει μαθηματική λογική το στέγνωμα της αγοράς. Δηλαδή, με απλά μαθηματικά δεν βγαίνει, αλλά οδηγεί εκ του ασφαλούς σε κυκλική ύφεση. Διαβάζουμε μάλιστα ότι από 1-1-2011 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να αυξήσει σε πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης τον ΦΠΑ από 11% σε 23%, πράγμα που ξεφεύγει από κάθε λογική. Μόνο αν η κυβέρνηση αποβλέπει να στραγγίξει τη μαύρη οικονομία, υπάρχει λογική εξήγηση. Πάντως, μέχρι στιγμής ένα τέτοιο σενάριο δεν θα ήταν εκτός πραγματικότητας, αφού βλέπουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα του λαού δεν έχει αισθανθεί ακόμα τις επιπτώσεις της σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, στηριζόμενο κατά ένα μέρος στην παράλληλη “μαύρη” οικονομία.

Όμως αν η κυβέρνηση σταματήσει μόνο σ’ αυτό το μέτρο, θα εξαθλιώσει τον κόσμο. Αν δηλαδή, από το ένα μέρος προσπαθήσει να στραγγίσει τα αδήλωτα εισοδήματα, φυσικά μέσω των δηλούμενων και από το άλλο κρατήσει υψηλούς τους φορολογικούς συντελεστές και χαμηλά την αμοιβή της εργασίας, εκείνοι που θα την πληρώσουν θα είναι οι ειλικρινείς φορολογούμενοι, οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς και οι μικροί ελεύθεροι επαγγελματίες. Είναι όλοι αυτοί που η συμμετοχή τους στην παράλληλη «μαύρη» οικονομία είναι ανύπαρκτη. Ενώ θα την γλιτώσουν όλοι αυτοί που πραγματικά κερδίζουν μέσω της «μαύρης» οικονομίας ή έχουν βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Στραγγίζεις τη μαύρη οικονομία, επιβάλεις παντού και πάντα έκδοση αποδείξεων, πατάσσεις τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, αλλά ταυτόχρονα αμείβεις κανονικά την εργασία και κρατάς του φορολογικούς συντελεστές και τις ασφαλιστικές εισφορές χαμηλά, ώστε να έχεις αφενός ειλικρινείς φορολογικές δηλώσεις απ’ όλους και αφετέρου ανάπτυξη.Διαφορετικά θα εξακολουθήσουν να γίνονται «αρπαχτές» από τους μεγάλοαπατεώνες ενώ θα την πληρώνουν οι οικονομικά ασθενέστεροι και οι ειλικρινείς φορολογούμενοι.

Πηγη: realpolitics