Recent Posts

Μπαίνει δυνατά η Ινδία στην ηλιακή ενέργεια

ΒΟΜΒΑΗ (Dow Jones) – Η ινδική αγορά εξοπλισμού ηλιακής ενέργειάς με συνολική εκτιμώμενη αξία τα 3 τρισ. ρουπίες (64 δισ. δολ.) αναμένεται να οδηγήσει σε κούρσα τις διεθνείς επιχειρήσεις του κλάδου, ιδίως από την Κίνα, για τη δημιουργία υποκαταστημάτων στην χώρα, ενώ οι εγχώριες επιχειρήσεις διευρύνουν τις δραστηριότητες τους προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο το φιλόδοξο ηλιακό πρόγραμμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.


Η Ηλιακή Εθνική Αποστολή της κυβέρνησης έχει στόχο τα 20 gigawatts ηλιακής ενέργειας έως το 2022, Η πρώτη φάση, με διάρκεια έως τον Μάρτιο του 2014, έχει στόχο τα 1,1 GW από εργοστάσια ενέργειας διασυνδεδεμένα στο δίκτυο, 100 megawatts από συστήματα στις οροφές και άλλα 200 MW από συστήματα εκτός του δικτύου.

Εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας εκτιμούν ότι χρειάζονται επενδύσεις έως 3 τρισ. ρουπίες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2022 με 180 δισ. ρουπίες να χρειάζονται για την πρώτη φάση.
Η κυβέρνηση έχει ήδη εγκρίνει 43,37 δισ. ρουπίες για την πρώτη φάση έως σήμερα. Εταιρείες κατασκευής ηλιακού εξοπλισμού από την Ινδία, όπως η Tata BP Solar και η Moser Baer Photo Voltaic, κυρίως εξήγαγαν την παραγωγή τους λόγω της αδύναμης εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, η παγκόσμια ζήτηση υπέστη πλήγμα από την οικονομική ύφεση, υποχρεώνοντας αρκετές επιχειρήσεις να παγώσουν την παραγωγή τους για διάστημα αρκετών μηνών.

Η προσοχή που δίνει η κυβέρνηση στην ηλιακή ενέργεια είναι δώρο για τους κατασκευαστές εξοπλισμού, ενθαρρύνοντας τους να στραφούν στις τοπικές αγορές και να επεκτείνουν την παραγωγή τους για να ανταγωνιστούν με ξένους παίκτες.

Η παραγωγική ικανότητα της Ινδίας έφτασε τα 1 GW περίπου το 2009 και αναμένεται να φτάσει τα 2 GW με 2,5 GW έως το 2012, αναφέρει ο αναλυτής της Frost & Sullivan, Lakshman Rao R Sutrave. Επισημαίνει ότι το συνολικό κόστος του προγράμματος ενδεχομένως να υποχωρήσει στα 1 τρισ. ρουπίες καθώς η παραγωγή θα συσσωρεύεται.

Η Moser-Baer PV, η ηλιακή μονάδα της Moser Baer (India) Ltd. (517140.BY), θα διπλασιάσει τη δυναμικότητα φωτοβολταϊκών μονάδων κρυσταλλικής δομής (PV) σε περίπου 200 MW αυτό το έτος χρήσης με το κόστος να διαμορφώνεται στα 100 εκατ. δολ. ενώ έχει στόχο τα 1000 MW καθαρής δυναμικότητας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Rajeewa Arya τον περασμένο μήνα.

Τον Απρίλιο η κοινοπραξία των Group και BP PLC (BP), Tata BP Solar, αύξησε την παραγωγική δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών κυψελών κατά 62% στα 84 MW. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, στόχος της είναι η αύξηση της δυναμικότητας στα 300 MW.

Στέλεχος της Tata BP, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, ανέφερε πως οι Ινδοί κατασκευαστές μπορούν να πετύχουν τους στόχους καθώς η σταδιακή προσέγγιση τους δίνει το χρόνο να αυξήσουν την παραγωγική δυναμικότητα.
Ωστόσο, η ζήτηση για ηλιακά πάνελ αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ενώ δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι Ινδοί κατασκευαστές μπορούν να διατηρήσουν το ρυθμό τους ή εάν απαιτηθούν εισαγωγές.
Η απειλή του ανταγωνισμού από το εξωτερικό ώθησε τις εταιρείες του κλάδου με επικεφαλής τους Subramanya της Tata BP Solar και Vivek Chaturvedi της Moser Baer να συμβουλεύσουν την κυβέρνηση το Μάιο για τη δημιουργία μίας “ισχυρής εγχώριας κατασκευαστικής βάσης” και ενός “ισχυρού εγχώριου περιβάλλοντος”.
Σύμφωνα με τους παραπάνω οι ινδικές εταιρείες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν την Κίνα στις τιμές.
Πιστεύω πως είναι λογικό να περιμένουμε πως οι κινεζικές εταιρείες ηλιακής ενέργειας θα γίνουν περισσότερο ενεργές σε σχέση με τις δυτικές στην προσπάθειά τους να διεισδύσουν στην ινδική αγορά,” τονίζει ο αναλυτής της Raymond James, Pavel Molchanov. “Οι κινεζικές εταιρείες έχουν σχεδόν πάντα ένα αξιοσημείωτο πλεονέκτημα κόστους.”

Αλλά οι ινδικές εταιρείες θα λάβουν την προστασία που αναζητούν, δεδομένης της κυβερνητικής υποστήριξης στους εγχώριους κατασκευαστές. Το Φεβρουάριο η Central Electricity Authority συμβούλευσε τις κρατικές εταιρείες ενέργειας να “συμπεριλάβουν στις προσφορές τους τη σταδιακή δημιουργία εγκαταστάσεων”, γεγονός που οι διεθνείς “παίχτες” δεν είδαν με καλό μάτι.

“Οι τοπικές απαιτήσεις, στην Ινδία αλλά και αλλού, ενδέχεται να περιορίσουν την ικανότητα της παγκόσμιας βιομηχανίας να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες επενδύσεις για την επέκταση του κλάδου,” σημειώνει εκπρόσωπος για την Κίνα της Suntech Power Holdings Co. Ltd. (STP).

Ωστόσο οι διεθνείς εταιρείες δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούν εύκολα. Η Suntech, η μεγαλύτερη παραγωγός ηλιακών πάνελ κρυσταλλικού πυριτίου, ανακοίνωσε πως θα επενδύσει στην Ινδία συμπεριλαμβάνοντας και την κατασκευή εργοστασίου. Η SunPower, η οποία έχει δραστηριότητες στην Ινδία, ανέφερε πως “θεωρεί τη χώρα ως μία μεγάλη μακροπρόθεσμη και στρατηγική αγορά παγκοσμίως.”



© Dow Jones Newswires