Recent Posts

Να βάλει τέλος στην απαράδεκτη κατοχή της Κύπρου καλεί την Αγκυρα ο Γ.Παπανδρέου

Μήνυμα προς την Τουρκία να επιδείξει πολιτική βούληση, ώστε να υπάρξει δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τη συμπλήρωση 36 από την εισβολή του Αττίλα.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η 20ή Ιουλίου 1974 σηματοδοτεί την απαρχή της παράνομης κατοχής από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μίας χώρας ανεξάρτητης, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 Την ημέρα αυτή η διεθνής έννομη τάξη καταπατήθηκε βάναυσα και συνεχίζει μέχρι τώρα να παραβιάζεται» σημειώνει ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Αύριο (Τρίτη) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκο Κυπριανού.
Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση του για Κύπρο ανεξάρτητη, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις και εγγυήτριες δυνάμεις. Κύπρο κυρίαρχη με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.
«Το ΚΚΕ υποστηρίζει την πάλη του Κυπριακού λαού και τις προσπάθειες του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια».
Ο ΣΥΝ σημειώνει ότι ο αγώνας για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, περνάει μέσα από τη συνεπή διεκδίκηση μιας λύσης δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα.
«Η αποφασιστική ενίσχυση των προσπαθειών για τη δίκαιη επίλυση του κυπριακού είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ πριν. Ένας πιο ενεργός ρόλος της Ελλάδας στην κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί παρά να συνδέεται με μια νέα, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας μας, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό».
Ομογενείς: «το έγκλημα συνεχίζεται»
Ο Ελληνισμός της Αμερικής θα συνεχίσει «χωρίς ηττοπάθειες» και «διχαστικές αντιλήψεις» τον αγώνα του για «διεκδίκηση των δικαίων» του Κυπριακού λαού, τόνισαν οι ομιλητές στο μνημόσυνο για τους πεσόντες στο χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι «το 1974 δεν είναι παρελθόν γιατί το έγκλημα συνεχίζεται».
Χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια το ετήσιο μνημόσυνο, το οποίο τέλεσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Άγη Μπάλτα.
Ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική και η γενική πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Κούλα Σοφιανού αναφέρθηκαν στην 36χρονη δοκιμασία του Κυπριακού Ελληνισμού, στις «ανοικτές πληγές» του εγκλήματος και στην «αποφασιστικότητα των ομογενών» για συνέχιση του αγώνα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο δράμα των αγνοουμένων.
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 36 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ θα συναντηθούν αύριο (Τρίτη) στην Ουάσιγκτον με Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές, ενώ θα διοργανωθεί ειδική εκδήλωση σε αίθουσα του Κογκρέσου.
Επίσης, τα στελέχη των ομογενειακών κυπριακών φορέων θα έχουν επαφές με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους οποίους θα ενημερώσουν για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, ζητώντας την παρέμβασή τους «για να ασκηθούν πιέσεις στην τουρκική πλευρά ώστε να επιδείξει διαλλακτικότητα», όπως τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πίτερ Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι «είναι απαράδεκτο για την αμερικανική εξωτερική πολιτική να επιτρέπεται μία ευρωπαϊκή χώρα να παραμένει μοιρασμένη με τη βία και με αμερικανικά όπλα το ένα τρίτο του πληθυσμού να μην μπορεί να επιστρέψει στις κατοικίες του και να παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του πληθυσμού».
Ο Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, σε μήνυμά του για την αυριανή επέτειο αναφέρει ότι «τις ημέρες αυτές ζωντανεύουν και πάλι οι μνήμες της θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Είναι ημέρες αποτίσεως φόρου τιμής στον ηρωικό Κυπριακό λαό, αλλά κυρίως περισυλλογής για την ευθύνη που φέρουμε έναντι του. Επί 36 χρόνια η τουρκική πλευρά περιφρονώντας το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προσβάλει τη μνήμη νεκρών και αγνοουμένων και καταστρέφει την Κυπριακή πολιτιστική κληρονομιά».
Στη συνέχεια, ο κ. Σπυρόπουλος σημειώνει ότι «στον 21ο αιώνα, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν πλέον να κρατούν κλειστά τα μάτια στην παρουσία του κατοχικού στρατού στην Κύπρο και στην παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου, διότι καταπατούν τις ιδέες και αρχές που βρίσκονται στο επίκεντρο του δικού τους συστήματος αξιών. Η χώρα στην οποία ζούμε, η Αμερική, είναι χώρα ελευθερίας. Πιστεύει και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς.»
»Έχουμε το δικαίωμα, τη δύναμη και την υποχρέωση, ως Αμερικανοί πολίτες, να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει πιέσεις και την επιρροή της στην Άγκυρα για να κάμψει την αδιαλλαξία της και να εγκαταλείψει τη στείρα πολιτική που ακολουθεί. Στο πλαίσιο αυτό το ΣΑΕ Περιφέρειας ΗΠΑ στηρίζει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής και της ΠΣΕΚΑ για την προβολή των δικαίων του Κυπριακού λαού και την ενημέρωση του πολιτικού κόσμου της Αμερικής».

Τέλος, ο Συντονιστής του ΣΑΕ ΗΠΑ τονίζει ότι «ο απανταχού Ελληνισμός με τις ενέργειές του σε κοινή στόχευση πέτυχε την ακύρωση της προγραμματισμένης για τις 24 Ιουλίου συναυλία της διεθνούς φήμης τραγουδίστριας και ηθοποιού, Τζένιφερ Λόπεζ, στην κατεχόμενη Κύπρο. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πως όταν συστρατευόμαστε σε κοινό στόχο μπορούμε να πετύχουμε.»

»Θα τιμήσουμε πραγματικά τη μνήμη των πεσόντων που υπεράσπισαν την ανεξαρτησία της Κύπρου εάν ενωμένοι και συστρατευμένοι αγωνισθούμε για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού η οποία θα τερματίζει την κατοχή και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες ολόκληρου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το Κυπριακό παραμένει ζήτημα ζωτικής προτεραιότητας για τον Ελληνισμό μέχρι την τελική δικαίωση του Κυπριακού λαού».

Newsroom ΔΟΛ