Recent Posts

Η κίνηση Σαλλα αλλάζει το κλίμα για τις Ελληνικές τράπεζες.

Το έναυσμα για την αλλαγή του τραπεζικού χάρτη στην Ελλάδα φαίνεται δόθηκε με την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά του ΤΤ και της ΑΤΕbank.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η κίνηση του Μ.Σάλλα έγινε λίγες ημέρες πριν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests και δύο μήνες πριν από τη διενέργεια των αντίστοιχων ελληνικών δοκιμασιών, από τις οποίες θα αναδειχθούν οι «αδύναμοι κρίκοι» του συστήματος.

Όπως αναφέρεται στο Βήμα της Παρασκευής, κρίσιμες θεωρούνται οι αποφάσεις που καλείται να λάβει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι, εφόσον προχωρήσει η υπό εξέταση τριπλή συγχώνευση, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μια συμφωνία με τη Εurobank, με δεδομένη τη βούληση των επικεφαλής της Αlpha Βank για διατήρηση της αυτόνομης πορείας της.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκε από τη Εurobank ότι αναζητεί στρατηγικό εταίρο για την ανάπτυξη των εργασιών της στην πολωνική αγορά, με τις φήμες να μιλούν για συμφωνία της με την ΗSΒC, ενώ από την Τράπεζα Κύπρου έγινε γνωστό ότι προχωρεί σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 345 εκατ. ευρώ.

Αλλά ακόμα και αν δεν τελεσφορήσει η πρόταση του κ. Σάλλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση των εξελίξεων.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα, δεν θα θεωρηθεί έκπληξη αν έλθουν και νέες προσφορές για το ΤΤ, από την Εθνική Τράπεζα ή την Eurobank, δεδομένου ότι κάθε μία ελέγχει το 6% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές των εμπλεκόμενων τραπεζών υπενθυμίζουν ότι για να ξεκαθαρίσει το τοπίο θα πρέπει το Δημόσιο να λάβει αποφάσεις για το ποσοστό που προτίθεται να πωλήσει στις δύο τράπεζες και στη συνέχεια να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο περί αποκρατικοποιήσεων διαδικασίες.

Κορυφαίοι τραπεζίτες που επικαλείται η ίδια εφημερίδα εκφράζουν προβληματισμό για το αποτέλεσμα της τριπλής συγχώνευσης, σημειώνοντας ότι τόσο η ΑΤΕbank όσο και η Πειραιώς προβλήματα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ το υγιές ΤΤ, «θα παρασυρόταν αρνητικά».

Με βάση αυτό τον προβληματισμό δίνουν περιορισμένες πιθανότητες να τελεσφορήσει το εγχείρημα και περισσότερες πιθανότητες η Τράπεζα Πειραιώς να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για ανακατατάξεις, διατηρώντας η ίδια πρωταγωνιστικό ρόλο.

Newsroom ΔΟΛ