Recent Posts

Σε τι διαφέρει η ανδρική από τη γυναικεία ζήλια

Για τις περισσότερες γυναίκες η συναισθηματική προδοσία είναι ασύγκριτα πιο οδυνηρή εμπειρία από τη σεξουαλική απιστία.
Αυτό μπορεί ίσως να εξηγήσει γιατί η Hillary Clinton έμεινε με τον Bill Clinton αδιαφορώντας για τη σεξουαλική του σχέση με την Monica Lewinsky. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι περισσότεροι άνδρες γίνονται πολύ πιο ζηλιάρηδες με τη σεξουαλική απιστία από ό, τι με τη συναισθηματική απιστία. Οι γυναίκες ακριβώς το αντίθετο, και αυτό ισχύει σε όλο τον κόσμο!
Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι η διαφορά έχει εξελικτική προέλευση: Οι άνδρες έχουν μάθει με το πέρασμα των αιώνων να είναι υπερβολικά προσεκτικοί σχετικά με το σεξ, επειδή δεν μπορούν ποτέ να είναι απολύτως βέβαιοι ότι είναι ο πατέρας ενός παιδιού, ενώ οι γυναίκες ανησυχούν πολύ περισσότερο για το αν μπορούν να έχουν έναν σύντροφο, που είναι σε θέση να αναλάβει τη δέσμευση της φροντίδας και της στήριξης της οικογένειας.
Μια νέα έρευνα υποδεικνύει τώρα μια άλλη πτυχή του θέματος: Η μελέτη δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη θεμελιώδη διαφορά μεταξύ των 2 φύλων όσον αφορά την ζήλια, απλά προσθέτει μία επιπλέον εξήγηση για αυτή τη διαφορά. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαφορά μπορεί να οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις ατομικές διαφορές στην προσωπικότητα, που μπορεί να συμπίπτουν με τις ιδιότητες του φύλου κάθε ατόμου.
Οι ψυχολόγοι Kenneth Levy και Kristen Kelly από το πανεπιστήμιο της Pennsylvania αμφισβήτησαν την επικρατούσα εξελικτική εξήγηση και αυτό γιατί υπάρχει και ένα ποσοστό ανδρών, που όπως και οι περισσότερες γυναίκες, θεωρούν τη συναισθηματική προδοσία πιο οδυνηρή από τη σεξουαλική απιστία.
Γιατί συμβαίνει αυτό; Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι θα μπορούσε να έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη και τη συναισθηματική προσήλωση. Μερικοί άνθρωποι-άνδρες και γυναίκες-αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα σε μία σοβαρή σχέση, ενώ άλλοι τείνουν να απορρίπτουν την ανάγκη για στενές σχέσεις. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους πρόκειται για ‘’ψυχαναγκαστική αυτοδυναμία ως αμυντική στρατηγική’’, με άλλα λόγια για άμυνα ενάντια στα βαθιά και έντονα συναισθήματα που κάνουν ένα άτομο πιο ευάλωτο και πιο εύκολο να πληγωθεί.
Οι ψυχολόγοι Kenneth Levy και Kristen Kelly υπέθεσαν ότι τα άτομα αυτά πιθανότατα έχουν την τάση να ασχολούνται με τη σεξουαλική πλευρά μιας σχέσης και όχι με τη συναισθηματική της πλευρά.
Οι δύο επιστήμονες ακολουθώντας το παράδειγμα προηγούμενων μελετών, που εξέτασαν τις διαφορές ανδρικής και γυναικείας ζήλιας, έθεσαν σε εκπροσώπους και των δύο φύλων το ερώτημα ποια εμπειρία θεωρούν πιο οδυνηρή: τη σεξουαλική ή τη συναισθηματική απιστία. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν επίσης ένα πρόσθετο ερωτηματολόγιο προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποιο βαθμό έχουν την τάση να ‘’δένονται’’ με τον ερωτικό τους σύντροφο.
Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους, αφού διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που απορρίπτουν το πολύ στενό συναισθηματικό δέσιμο και τοποθετούν την αυτονομία τους πάνω από τη δέσμευση(όπως συνήθως συμβαίνει με τους άνδρες), αναστατώνονται πολύ περισσότερο από τη σεξουαλική απιστία και λιγότερο από τη συναισθηματική απιστία.
Και αντιστρόφως τα άτομα που αισθάνονται ασφάλεια μέσα από σταθερές και στενές σχέσεις (όπως συνήθως συμβαίνει με τις γυναίκες αλλά δεν αποκλείεται να συμβαίνει και με άνδρες) έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να θεωρούν τη συναισθηματική προδοσία πολύ πιο οδυνηρή.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι ψυχολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες, που προκαλούν τις διαφορές στην εκδήλωση της ζήλιας μεταξύ των δύο φύλων, μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα.


Πηγη: cosmo.gr