Recent Posts

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΑΥΣΤΡΙΑ: Περίπου το 10% των εργαζομένων έχει αποκτήσει δικαιώματα σε ένα σύστημα επαγγελματικής σύνταξης στο πλαίσιο του ιδιωτικού συστήματος συνταξιοδότησης, ενώ περίπου το 2% των συνταξιούχων λαμβάνει επαγγελματική σύνταξη από ένα ιδιωτικό σύστημα συνταξιοδότησης.

ΒΕΛΓΙΟ: Σχεδόν το ένα τρίτο των εργαζομένων έχει επαγγελματική συνταξιοδότηση.

ΔΑΝΙΑ: Το 68% των συνταξιούχων είναι μέλη των επαγγελματικών συστημάτων συνταξιοδότησης.

ΓΑΛΛΙΑ: Το 1,7% των συνολικών παροχών συνταξιοδότησης.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Το 47% του συνολικού εργατικού δυναμικού από 20 έως 69 ετών είναι μέλη στα συστήματα επαγγελματικής συνταξιοδότησης των εργοδοτών τους, ενώ η συνολική κάλυψη από ιδιωτικά συστήματα φθάνει στο 51%.

ΙΤΑΛΙΑ: Η επαγγελματική ασφάλιση εφαρμόζεται δειλά και ως ένα σύστημα συμπληρωματικής σύνταξης, καθώς μόλις το 9% των εργαζομένων καταβάλλει σχετικές εισφορές.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ: Οι μεγάλες πολυεθνικές του χρηματοοικονομικού και βιομηχανικού κλάδου, που έχουν έδρα στο μικρό κράτος, εφαρμόζουν το επαγγελματικό σύστημα συνταξιοδότησης των εργαζομένων τους.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Πάνω από το 90% των μισθωτών καταβάλλουν εισφορές σε κάποιο επαγγελματικό ταμείο συνταξιοδότησης.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Σχεδόν το 10% των εργαζομένων συμμετέχει σε επαγγελματικά ταμεία.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μόλις το 3,5% των εργαζομένων είναι μέλη των επαγγελματικών συστημάτων συνταξιοδότησης.

ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Το 71% των συνταξιούχων έχει εισόδημα από επενδύσεις οι οποίες αφορούν στις ιδιωτικές συντάξεις. Παράλληλα, το 44% του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας καταβάλλει εισφορές σε ένα επαγγελματικό ή ιδιωτικό σύστημα συνταξιοδότησης.



Σταύρος Χατζησταυράκης

Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος Ν. Κορινθίας