Recent Posts

ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ


Νέες αλλαγές στη καθημερινή φορολογική ζωή των πολιτών θα επέλθουν από την 1η Ιουλίου 2010. Για δέυτερη φορά μέσα στο ίδιο έτος θα αλλάξουν οι συντελεστές του Φ.Π.Α.
Από την 1/7/2010 ο χαμηλός συντελεστής που αφορά είδη πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φάρμακα, θα διαμορφωθεί στο 11% από 10% που ισχύει από τις 15/3 του έτους. (Πρίν τις 15/3 ήταν 9%).
Ο βασικός συντελεστής των περισσοτέρων αγαθών και υπηρεσιών θα γίνει 23% από 21% (πριν τις 15/3 ήταν 19%). Τέλος ο συντελεστής που αφορούσε βιβλία κυρίως, θα γίνει 5,5% από 5% που ήταν ήδη (πριν τις 15/3 ήταν 4,5%). Να αναφέρουμε ακόμα ότι οι συντελεστές που αφορούν τα νησιά του Αιγαίου όπως και πριν είναι μειωμένοι και είναι αντίστοιχα 8%, 16% και 4%.
Η αύξηση του ΦΠΑ σαν μέτρο φορολόγησης θεωρείται κοινωνικά άνισο γιατί καλούνται να πληρώσουν το ίδιο ποσό φόρου στα βασικά αγαθά τόσο τα μεγάλα όσο και τα μικρά εισοδήματα. Από την άλλη είναι ένα πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό μέτρο στο να συγκεντρωθούν τα κεφάλαια που χρειάζεται ο προυπολογισμός της χώρας. Φτάνει μόνο να δούμε πόσο θα επηρεάσει τις τιμές των αγαθών αυτή η δεύτερη αύξηση του ΦΠΑ στον ίδιο χρόνο, δεδομένου ότι η πρώτη αύξηση σε πολλές περιπτώσεις απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις χωρίς αλλαγή της τελικής τιμής του προϊόντος.