Recent Posts

Εξισωση οριων ηλικιας

Από τώρα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 θα ισχύσει η μεταβατική περίοδος που θα αφορά στην εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, σύμφωνα με το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και αφορά τις αλλαγές στο ασφαλιστικό των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.



Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, στα 65 έτη θα μπορούν οι δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν σύνταξη, μετά τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, ημερομηνία που σηματοδοτεί το τέλος της “μεταβατικής” περιόδου προσαρμογής στις καινούριες ρυθμίσεις.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όσοι έχουν διορισθεί από τον Ιανουάριο του 1983 και μετά θα θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης στο 65ό έτος της ηλικίας τους.

Παράλληλα καθιερώνεται από την 1η Ιανουαρίου 2005 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου η βασική και αναλογική σύνταξη, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι ρυθμίσεις για της συντάξεις χηρείας

'Όπως αναφέρει το κείμενο, προκειμένου να λάβει κάποιος τη σύνταξη του αποθανόντος συζύγου του θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 5 χρόνια έγγαμου βίου, από 2 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Καταργείται πλήρως το δικαίωμα συνταξιοδότησης σε άγαμες ενήλικες κόρες των αποθανόντων αλλά και το δικαίωμα σύνταξης σε όσες κόρες είναι διαζευγμένες. Μοναδική εξαίρεση όσες κόρες σπουδάζουν ή είναι ανίκανες για εργασία.

Εισφορά αλληλεγγύης

Από την 1η Αυγούστου θα θεσπιστεί στο δημόσιο, η εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Με πολύ απλά λόγια, αυτό σημαίνει πως όσοι λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ θα τους επιβάλλεται ένας κλιμακούμενος φόρος από 3 – 9%, αναλόγως του ύψους της σύνταξης που παίρνει ο καθένας.

Τα όρια ηλικίας

Για “ίση” μεταχείριση ανδρών και γυναικών κάνει λόγο το εισαγωγικό σημείωμα του νομοσχεδίο σχετικά με την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η έναρξη της μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να εξελιχθεί όσο το δυνατόν πιο ομαλά η διαδικασία, έχει ορισθεί η 1η Γενάρη του 2011 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2013 .

Με το πέρας λοιπόν αυτής της μετάβασης, όσοι εργαζόμένοι με ανήλικα παιδιά έχουν όριο ηλικίας τα 65 έτη (για τους άνδρες) και τα 50 έτη (για τις γυναίκες) μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2010, δυστυχώς ατύχησαν καθώς σταδιακά θα εξισωθεί σταδιακά το όριο και για τα δύο φύλα.

Πιο αναλυτικά:

Όσοι έχουν προσληφθεί στο Δημόσιο μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 1982, τα έτη θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα εξομοιωθούν σταδιακά.

Δηλαδή η ισχύουσα σήμερα υπηρεσία 17,5 ετών για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος των γυναικών που είναι παντρεμένες με παιδιά κ.λ.π. αυξάνεται στα 20 έτη για όσες συμπληρώνουν τα 17,5 έτη το 2011, σε 22,5 για όσες τα συμπληρώνουν το 2012 και σε 25 για όσες τα συμπληρώνουν το 2013.

Στα 25 έτη διαμορφώνονται με τον ίδιο τρόπο τα έτη υπηρεσίας για να μπορέσει κάποιος να βγει στη σύνταξη που έχει τρία ή και περισσότερα παιδιά, ενώ καταργείται η ειδική ρύθμιση για τους άνδρες σε περίπτωση που έχουν την επιμέλεια των παιδιών με δικαστική απόφαση ή είναι χήροι.

Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1η Γενάρη 1998 ή για όσους προσλήφθηκαν από 1 Γενάρη 1983 μέχρι 31 Δεκέμβρη 1992, τα όρια ηλικίας (με ανήλικο παιδί) διαμορφώνονται στα 65 έτη ή τα 25 έτη υπηρεσίας.

Στα 53 έτη ορίζεται το όριο ηλικίας για άνδρες και γυναίκες που έχουν ανίκανα παιδιά ή ανίκανο σύζυγο και θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης το 2011 , ενώ στα 56 έτη θα είναι το όριο ηλικίας γι' αυτούς που θεμελιώνουν δικαίωμα το 2012 . Για όσους μπορούν να βγουν στη σύνταξη από το 2013 και μετά και έχουν ανίκανα παιδιά το όριο ηλικίας ανεβαίνει στα 60 έτη.

Εξομοιώνεται σταδιακά εντός τριετίας το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών υπαλλήλων του Δημοσίου που μπορούν να αποχωρήσουν από την Υπηρεσία πριν τη συμπλήρωση του ισχύοντος ορίου ηλικίας και να λάβουν μειωμένη σύνταξη.

Δηλαδή, το ισχύον μέχρι 31-12-2010 όριο ηλικίας των γυναικών της περίπτωσης αυτής, αυξάνεται στο 56° το έτος 2011, στο 58° το 2012 και στο 60ό έτος το 2013.

Καταργούνται οι διατάξεις που προβλέπουν ότι όσοι υπάλληλοι έχουν τρία και άνω παιδιά συνταξιοδοτούνται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας