Recent Posts

Η Κινηση Κορινθιων κοντά στις ευπαθείς ομάδες




Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στο δημοτικό κατάστημα Κορίνθου παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για την κοινωνική πολιτική που θα έπρεπε να εφαρμόσει ο δήμος Κορινθίων με δεδομένη πλέον την οικονομική κρίση που μαστίζει όλο και μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες.

Εισηγητές των προτάσεων ήταν οι κ.κ Νεκταρία Δράκου , Μαρία Θελερίτη και Χ. Κασίμης.

Οι εισηγητές τόνισαν την κρισιμότητα της επιλογής να ανοίξει η συζήτηση γύρω από το ποιες δράσεις μπορεί να αναλάβει ένας Δήμος όπως ο δικός μας για να βελτιώσει τη ζωή των δημοτών που πλήττονται από τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κεντρική εξουσία και οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αύξηση των ποσοστών ανεργίας , δημιουργία νέων φαινομένων φτώχειας και αποκλεισμούς στην τοπική μας κοινωνία. Υπερτόνισαν δε τη δυνατότητα που παρουσιάζεται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να δείξει τον άλλο δρόμο και τις άλλες πολιτικές που θα έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες.

Η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων προτείνει ο Δήμος Κορινθίων να προχωρήσει στη δημιουργία δικτύου προστασίας των πολιτών που πλήττονται από την κρίση. Την υλοποίηση θα πρέπει να αναλάβει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κορινθίων.

Η επιχορήγηση των δράσεων του δικτύου να γίνει με πόρους που θα προβλεφθούν στον προϋπολογισμό του Δήμου και θα συμπεριληφθούν στο σχεδιαζόμενο διετές πρόγραμμά της Επιχείρησης, έτσι ώστε οι δαπάνες για την κοινωνική πολιτική να γίνουν συγκεκριμένες. Επίσης άλλοι πιθανοί φορείς υλοποίησης μπορεί να είναι η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου ή το νομικό πρόσωπο που θα είναι αρμόδιο για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής στο νέο Δήμο.

Ο Δήμος Κορινθίων θα πρέπει:

• Να συμβάλλει στην προστασία των ηλικιωμένων

• Να υποστηρίξει την εκκλησία στην παροχή των συσσιτίων σε άνεργους και άστεγους

• Να μειώσει περαιτέρω τα δημοτικά τέλη για τους ανέργους του δήμου, τους πολύτεκνους και τα ΑμΕΑ.

• Να δώσει την δυνατότητα αύξησης του αριθμού των παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς

• Να δημιουργήσει Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για τα παιδιά των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

• Να δημιουργήσει Συμβουλευτικό Κέντρο υποστήριξης Οικογενειών και παιδιών,

• Να ενισχύσει την λειτουργία της δημοτικής-αστικής συγκοινωνίας στα Δημοτικά διαμερίσματα και τους οικισμούς του Δήμου μας.

• Να συμπαραταχτεί με τους εργαζόμενους του Δήμου, που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, και να δεσμευτεί για την εξασφάλιση απασχόλησής τους σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Το ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες κινητοποιώντας τους κοινωνικούς φορείς της πόλης, επιχειρηματίες – χορηγούς και την εκκλησία.

. Σκόπιμο είναι να συσταθεί ένα κοινωνικό Ταμείο που θα μπορούσε να πάρει και την μορφή νομικού προσώπου και όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν δράσεις όπως:

• Η υποστήριξη της ανακύκλωσης ρούχων

• Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου για την στέγαση και φροντίδα των αστέγων συμπολιτών μας.

• Η δημιουργία ενός κοινωνικού παντοπωλείου, μιας κοινωνικής αγοράς, ενός κοινωνικού φαρμακείου και η θέσπιση δωρεάν ιατρικής φροντίδας για την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών με χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα με ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά.

Οι παραπάνω προτάσεις δεν είναι υπόθεση μόνο των μελών μιας δημοτικής κίνησης όπως η Κίνηση Πολιτών Δήμου Κορινθίων αλλά απαιτείται η ενεργός συμμετοχή όλων των δημοτών. Η Κίνηση Πολιτών σας καλεί να συζητήσουμε μαζί τις προτάσεις μας και τον τρόπο που αυτές που μπορούν να υλοποιηθούν και να υιοθετηθούν από το Δήμο Κορινθίων.



Το Γραφείο Τύπου της Κίνησης Πολιτών Δήμου Κορινθίων