Recent Posts

Κοβεται η πιο παλια εκπομπη του Ελληνικου ραδιοφωνου



ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΕΡΤ ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ...ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΝΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 50.000 ΕΥΡΩ... ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ,ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΕΙ ΤΟΥ ΥΠ.ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ,ΚΟΒΟΥΝ ΤΗΝ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ.
Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ.


Όσο και απίστευτη αν μοιάζει η είδηση, η μακροβιότερη εκπομπή στο ελληνικό ραδιόφωνο ρίχνει τίτλους τέλους. Η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις που λήγουν στο τέλος του μήνα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και του Γιάννη Πετρίδη, το όνομα του οποίου έχει ουσιαστικά ταυτιστεί με το ελληνικό ραδιόφωνο της μεταπολίτευσης.

Ο τίτλος του κορυφαίου Έλληνα ραδιοφωνικού παραγωγού είναι μάλλον λίγος για την εμβέλεια του Πετρίδη, ενός από τους 500 κριτές του Rock and Roll Hall of Fame και κατόχου μιας από τις μεγαλύτερες συλλογές δίσκων παγκοσμίως. Η εκπομπή του συνεχίζει να εκπέμπει την ίδια (σχεδόν) ώρα και από την ίδια συχνότητα από το 1975 μέχρι σήμερα, αποτέλεσμα της εμμονής του για την καλή μουσική και κυρίως για τη διάδοσή της. Αρνήθηκε στο παρελθόν τις σειρήνες της ιδιωτικής ραδιοφωνίας προκειμένου να μη χάσει την πανελλαδική εμβέλεια της ΕΡΤ και να μείνει πιστός σε ένα έργο ζωής, ισάξιο σε διεθνές επίπεδο μόνο με αυτό του John Peel στο BBC.

Πρόσφατα γιόρτασε τα 35 χρόνια συνεχούς παρουσίας και έδωσε για άλλη μια φορά την υπόσχεση να είναι παρόν για "όσο τον κρατάνε τα πόδια του". Δε φανταζόταν σε καμιά περίπτωση την βεβιασμένη αυτή διακοπή στις 30 Ιουνίου, δηλαδή σε πέντε μόλις εκπομπές από τώρα.

Το ότι "ο Πετρίδης μου έμαθε να ακούω μουσική" είναι μάλλον η πιο κοινότυπη δήλωση για τη γενειά μου και όχι μόνο. Πόσο μάλλον για όσους μεγαλώσαμε στην επαρχία, την εποχή που δεν υπήρχε internet ούτε μουσικά περιοδικά (παρά μόνο το Ποπ & Ροκ με ένα μήνα καθυστέρηση). Κολλημένοι λοιπόν όλοι στο ράδιο κάθε μέρα στις 4 και στη συνέχεια ατέλειωτες κουβέντες στις παρέες για τις λίστες και τους σχολιασμούς του Γιάννη. Εκνευρισμός όταν στα καλύτερα της χρονιάς δεν υπήρχαν τα αγαπημένα μας, πανηγυρισμοί και κεράσματα στην αντίθετη περίπτωση. Καμία έκπληξη και όταν συμπτωματικά μετά από χρόνια βρέθηκα μαζί του στο ίδιο τραπέζι. Απλός και άμεσος όπως στο μικρόφωνο, με το μόνο που να τον ενδιέφερε να είναι να ακούει τις απόψεις των άλλων, αποδεχόμενος στωικά ακόμα και τις μονομανίες μας.

Προφανής λόγος της διακοπής δεν υπάρχει. Η εκπομπή του συνεχίζει στα ίδια standards και εν πολλοίς κρατάει τα όποια επίπεδα ακροαματικότητας του κρατικού ραδιοφώνου (τα τελευταία χρόνια κάνει εκπομπές και στο Τρίτο). Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για μια γραφειοκρατική παρανόηση, που θα διορθωθεί πριν τις 30 Ιουνίου και δε θα χρειαστεί να διακοπεί ούτε για μια μέρα η εκπομπή που επιβίωσε τόσων κυβερνήσεων, διοικήσεων της ΕΡΤ και γενικότερων αντιξοοτήτων. Αν η ΕΡΤ αποφάσισε να διακόψει τις συμβάσεις των μουσικών παραγωγών και να τις επανεξετάσει, όχι μόνο δε θα έπρεπε να συμπεριλάβει τον Πετρίδη σε αυτήν τη διαδικασία, αλλά να του την αναθέσει.

ΠΗΓΗ: PREZATV