Recent Posts

ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ Ή ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ



Ο Ιούνιος είναι μήνας αλλαγών για το φορολογικό σύστημα αφού ο νέος νόμος 3842/2010 παίρνει εφαρμογή για πολλά άρθρα του. Μία σημαντική αλλαγή που θα επηρεάσει την καθημερινότητα όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των καταναλωτών είναι το άρθρο για τη διασφάλιση των συναλλαγών. Στο νέο νόμο προβλέπεται ότι από 1/6/2010 όλες οι συναλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τις 3000 Ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται μέσω του τραπεζικού συστήματος. Αυτό πρακτικά αφορά τα τιμολόγια που αντιπροσωπέυουν τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων, ελέυθερων επαγγελματιών και εταιριών με συνολική αξία (και όχι καθαρή, δηλαδή μαζί με το ΦΠΑ) 3000 Ευρώ και πάνω. Αυτές οι συναλλαγές λοιπόν θα πρέπει να εξοφλούνται όχι με μετρητά αλλά με επιταγές, κατάθεση σε λογαριασμό τράπεζας, πιστωτικές κάρτες.

Από 1/1/2011 στην διαδικασία αυτή θα συγκαταλέγονται και οι πωλήσεις επιχειρήσεων σε ιδιώτες με όριο τα 1500 Ευρώ. Αν οποιοσδήποτε καταναλωτής λοιπόν θέλει να αγοράσει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία για τον εαυτό του και κοστίζει συνολικά πάνω από 1500 Ευρώ θα αναγκάζεται να πληρώνει όχι με μετρητά αλλά με κάρτα ή με κατάθεση στην τράπεζα.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται με σκοπό να μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να ελέγχει μέσω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου, τις συναλλαγές των επιχειρήσεων. Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο στην μάχη κατά των εικονικών συναλλαγών και της φοροδιαφυγής αφού στηρίζεται στον έλεγχο ροής του χρήματος. Από την άλλη όμως θα προστεθεί σίγουρα μια ταλαιπωρία στην κίνηση της αγοράς. Αν και ήδη πολλοί καταναλωτές αγοράζουν με κάρτες και δόσεις μέσω των τραπεζών, υπάρχουν ακόμα πολλές συναλλαγές που πραγματοποιούνται με μετρητά καθώς έτσι επιτυγχάνονται και καλύτερες εκπτώσεις.