Recent Posts

Οικονομικά νέα της ημέρας

ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

Από την αρχή της οικονομικής χρήσης μέχρι και πρόσφατα οι τράπεζες είχαν μειώσει σημαντικά τις αποδόσεις των αποταμιευτικών καταθέσεων. Είτε σε ανοιχτά είτε σε προθεσμιακές καταθέσεις το επιτόκιο κυμαινόταν τόσο χαμηλά που οι καταθέτες έβλεπαν ανούσιο το να κρατάνε τα λεφτά τους στις τράπεζες. Παράλληλα με τα προβλήματα αξιοπιστίας της χώρας μας, δημιουργήθηκε το γνωστό φαινόμενο της διαφυγής κεφαλαίων σε ξένες χώρες.
Το τελευταίο μήνα όμως οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανεβάσει το επιτόκιο στις προθεσμιακές καταθέσεις (γύρω στο 5%) κάνοντας πάλι συμφέρουσα την τοποθέτηση των κεφαλαίων σε αυτές. Είτε αυτό έγινε για να δημιοργηθεί και πάλι μια ικανοποιητική κίνηση στο τραπεζικό σύστημα είτε γιατί η οικονομία αρχίζει και βρίσκει το ρυθμό της, το αποτέλεσμα είναι θετικό για τους καταθέτες οι οποίοι μπορούν να κάνουν και πάλι έρευνα αγοράς για την καλύτερη τοποθέτηση των χρημάτων τους.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Με ανακοίνωση του ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται από 1/1/2011 και μετά θα ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και όχι στο δημόσιο. Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι αυτή η αλλαγή θα γινόταν από το 2013. Αν δεν υπάρξει νέα αλλαγή μένει να δούμε με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί το μέτρο αυτό και πως θα μπορέσει να αποφέρει θετικό αποτέλεσμα. Είναι λογικό ένα πιο απλό σύστημα με ένα βασικό ταμείο για τους όλους υπαλλήλους να απλοποιεί το κόστος λειτουργίας και ασφάλισης. Από την άλλη όμως το ΙΚΑ είναι ήδη ένα ταμείο με αρκετά προβλήματα και δύσκολες διαδικασίες. Η ανάθεση σε αυτό λοιπόν και άλλων ασφαλισμένων, σίγουρα θα απαιτεί μια πολύ σωστή οργάνωση τουλάχιστον για την μεταβατική περίοδο.