Recent Posts

Η αναπτυξη το μεγαλο στοιχημα.


Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών αναδεικνύεται σε μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, εν μέσω της αυξανόμενης φημολογίας περί αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους, ακόμη και εξόδου από την Ευρωζώνη.
Οι αλλαγές στα εργασιακά μπορεί να προχωρoύν, όμως τροχοπέδη για την ανάπτυξη, παραμένουν οι καθυστερήσεις στο σκέλος της ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ υποστηρίζει, ότι η γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη περνά μέσα από την άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών. Μάλιστα, στελέχη του ΙΟΒΕ βλέπουν ολιγωρία της κυβέρνησης.
Το ίδρυμα θα προτείνει τη Δευτέρα σειρά μέτρων για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας που περιλαμβάνουν την άρση του καμποταζ, αλλαγές στα εργασιακά, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αποκατάσταση του ανταγωνισμού στις αγορές, αποκρατικοποιήσεις ακόμη και απελευθέρωση του ωραρίου στο Δημόσιο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΟΒΕ, η εφαρμογή των μέτρων θα επιταχύνει τη μείωση ελλείμματος και χρέους, αφού σωρευτικά έως το 2020 θα αυξήσει 17% το ΑΕΠ, 19,6% την ιδιωτική κατανάλωση, 12,2% τους πραγματικούς μισθούς και 10,5% τις εξαγωγές, εκτοξεύοντας και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.